הליך גירושין בישראל מתבצע בהתאם לדין האישי (דתם של בני הזוג)
הליך גירושין של בני זוג יהודים יתבצע בבית הדין הרבני, בין אם בני הזוג התחתנו כדת משה וישראל, ובין אם התחתנו בנישואים אזרחיים. רק בית הדין הרבני מוסמך לגרש את בני הזוג!
עניינים נוספים הכרוכים בגירושין, כגון: ענייני רכוש, מזונות אישה ומשמורת ילדים יכולים להתנהל בשתי ערכאות – הן לבית הדין הרבני והן לבית המשפט לענייני משפחה יש סמכות לדון בנושאים אלו. הערכאה השיפוטית הראשונה שהתבקשה לדון בנושאים אלו – תוקנה לה הסמכות .
סוגיית מזונות הילדים – היכן ידון ?
עד לאחרונה, 11/2015, היה ברור שלבית המשפט ישנה סמכות בלעדית, ואילו לבית הדין הרבני ישנה סמכות רק אם שני הצדדים הסכימו לכך.
וודאות זו "התכרסמה" במספר פסקי דין שניתנו בשנתיים האחרונות. האחרון מביניהם, בג"צ 787/14, שם נקבע, לאחר דיון שהובא בפני בית המשפט, כי כריכת מזונות הילדים על ידי האיש בתביעתו לגירושין אינה כנה, ולכן בית הדין הרבני נעדר סמכות.
כריכה הינה למעשה הגשת תביעת גירושין במסגרתה טוענים טענות בעניינים הכרוכים לגירושין, לדוגמא בנושא מזונות הילדים, ועותרים מבית הדין הרבני לדון גם בנושא זה – מזונות הילדים. יש כללים לכריכה וכאשר אדם כורך באופן שנוגד את הכללים עשויה תביעתו להיות "לא כנה" ולכן עשוי להישלל מבית הדין הרבני הסמכות לדון בתביעה חרף עתירתו לעשות כן.
ובחזרה לפסיקה (בג"צ 787/14), למעשה, משתמע כי אם מזונות הילדים נכרכים כדין ותביעת הגירושין כנה – בית הדין הרבני מוסמך לדון בנושא מזונות הילדים, ואין צורך בהסכמת שני הצדדים, כבעבר.
לאחריה, מסתמנת פסיקה של בית הדין בחיפה המאמצת את פסק דינו של בג"צ, כי כאשר בית הדין הרבני דן בעניין מזונות ילדים מכוח כריכה או מכוח השבת מזונות עבר – אין לבית המשפט סמכות להתערב.
אולם, עדיין מרחפת באוויר תחושת בלבלול וחוסר הבנה, ונראה כי פסיקה זו אינה סופית.
לכן, כרגע אין וודאות, ועל פניו הרי שהן לבית הדין הרבני והן לבית המשפט לענייני משפחה – ישנה סמכות.
יוצא שסוגיות שונות הכרוכות לגירושין גוררות יחד איתן אי וודאות ושונות בין הערכאות השונות, מצב שיוצר "מרוץ סמכויות".
מצב זה הוביל רבים לסבור שעל הבעל למהר ולהגיש את תביעותיו הכרוכות בגירושין לבית הדין הרבני, ואילו על האישה למהר להגיש את תביעותיה בבית המשפט לענייני משפחה, אך אין הדבר נכון – כל מקרה גירושין נשקל לגופו של עניין.
לכן, ישנה חשיבות רבה להתייעץ עם עורך דין גירושין מומחה בדיני משפחה.
הנני, עו"ד דיני משפחה ומגשרת מוסמכת, דוגלת בהצגת המצב המשפטי כפי שהוא, תוך הדגשת החולשות והחוזקות, היתרונות והחסרונות מתוך ראיה מפוכחת, ולאחר בחינת כלל החלופות העומדות על הפרק.
אנו נגבש יחדיו את האסטרטגיה המתאימה לך בהליך הגירושין. רק כך אני מאמינה שניתן להשיג את התוצאות הטובות בשבילך.