גירושין בישראל בין בני זוג יהודים, בין שנישאו בנישואים כדת משה בישראל ובין שנישאו בנישואים אזרחיים, מתרחשים בין כותלי בית הדין הרבני.
הטעות הנפוצה בקרב הציבור הינה לחשוב ולאמר כי מתגרשים ברבנות. גירושין ברבנות לא מתבצעים – נהפוך הוא: ברבנות נרשמים לנישואין. כשרוצים להתגרש יש לפנות לבית הדין הרבני.
כיצד מתבצע הליך הגירושין בבית הדין הרבני?
על בני הזוג שרוצים להתגרש, או מי מהם, להגיש תביעה לגירושין בפני בית הדין הרבני המצוי באזור מגוריהם המשותף. במידה ואינם מתגוררים כבר יחדיו אזי עליהם לפנות לבית הדין באזור שבו התגוררו יחדיו בחצי השנה טרם הפרידה.
לבית הדין הרבני הסמכות הבלעדית לדון ולהכריע בנושא גירושין.
כאשר ישנה הסכמה לגירושין – על בני הזוג להגיע לבית הדין הרבני עם הסכם המשמש כתביעת גירושין. בית הדין מאשר את ההסכם כולו או רק את פרק הגירושין, כבקשת בני הזוג, ומוציא תחת ידו פסק דין לגירושין, ולאחר מכן מסודר הגט בין בני הזוג.
כאשר מי מבני הזוג לא רוצה להתגרש בהסכמה, או לא רוצה להתגרש כלל, על בן הזוג שהגיש את תביעת הגירושין להוכיח עילת גירושין מדין תורה.
תביעת הגירושין יכולה ותוגש על ידי המבקש בעצמו ויכולה גם להיות מוגשת באמצעות עורך דין גירושין או טוען רבני.
קרא עוד על עילות גירושין
היה ומי מבני הזוג הגיש את תביעת הגירושין ובן זוגו אינו מסכים לגירושין אזי על בן הזוג להוכיח אחת מעילות הגירושין מדין תורה. היה ויצליח להוכיח – מוסמך בית הדין הרבני לתת פסק דין לגירושין, המחייב, למעשה, את בן הזוג להתגרש חרף התנגדותו.
אליה וקוץ בה – פסק דין לגירושין הינו רק השלב הראשון בדרך לגירושין, ועל מנת להתגרש בפועל, צריכה להתקיים הסכמה של שני הצדדים, מאחר ועל פי דין תורה הגט צריך להיעשות מתוך רצון חופשי של שני בני הזוג.
כאשר אין רצון חופשי אך יש פסק דין לגירושין, מוסמך בית הדין הרבני להפעיל את סמכותו ולהפעיל על הבעל סנקציות, עד אשר יסכים לתת את הגט לאישה. דוגמאות לסנקציות הן : עיכוב יציאה מהארץ, מאסר, שלילת רישיון וכו'.
קיים רצון חופשי להתגרש – הליך הגט בין בני הזוג:
טקס הגירושין נעשה על פי ההלכה היהודית, ובמהלכו מוסר הבעל לאיש את גטה. רק לאחר מסירת הגט לידי האישה הרי שבני הזוג גרושים על פי ההלכה, והאישה מותרת להינשא לכל אדם בישראל.
בגט כותבים את שמותיהם של בני הזוג, שמות אבותיהם וכינוי בני הזוג. לא רושמים בגט מספרי תעודות הזהות של בני הזוג ואת שמות משפחתם, ולכן ראשית כל, הליך הגט מתחיל
קודם כל ב"סידור הגט" שמתבצע על ידי "בירור שמות" – בית הדין מברר היטב את שמות בני הזוג באמצעותם, ולאחר מכן באמצעות עד שמכיר אותם היטב.
לאחר מכן נכתב הגט בכתב סופר סת"ם, והבעל נותן אותו בידו לאישה, כפי שנאמר בתורה: "וכתב לה ספר כריתות ונתן בידה".
לאחר סיום ההליך קורעים הדיינים קרע בגט וגונזים אותו. לאחר מכן נכתב על בית הדין "מעשה בית דין" שהינו למעשה אישור על דבר הגירושין, והוא נחתם בידי הדיינים.
היכן דנים בשאר הנושאים?
העניינים שכרוכים באופן טבעי לגירושין, ויש להסדירם בעת פרידה, כגון: חלוקת רכוש, מזונות ילדים, משמורת ילדים וכו', יכולים להתדיין בפני בית הדין הרבני במסגרת הליך הגירושין שמתנהל שם, ויכולים להתדיין בפני בית המשפט כחלק מהליך הגירושין בבית המשפט לענייני משפחה.
המאמר נכתב על יד עורך דין גירושין מורן אלסיאג בני.