מתי לאחרונה בחנתם ברצינות את טיבה של מערכת היחסים ביניכם ?
האם ייתכן כי אתם עונים להגדרה של ידועים בציבור, בעוד לכם אין צל של מושג כי אתם אכן כאלו ?
אם אתם בני זוג, הגרים יחד ומנהלים חיי זוגיות כבעל ואישה – כנראה שאתם נכנסים לסטטוס של " ידועים בציבור ".
מכוח הגדרה זו חלות על הזוגיות שלכם משמעויות משפטיות שכלל לא ידעתם עליהם.
מהן המשמעויות המשפטיות החלות על ידועים בציבור, ושכדאי לכם לדעת לפני שאתם עוברים לגור יחד ?
בשנים האחרות מתרחבת התופעה בקרב זוגות רבים, העוברים להתגורר יחד, מנהלים מערכת זוגית מחייבת במטרה לבחון את מערכת היחסים שלהם לפני שיבואו בברית הנישואים, או לחילופין בוחרים לחיות כך מתוך רצון לשמור על החופש שלהם מבלי שיהיו כבולים זה לזה כתוצאה ממיסוד הקשר ביניהם בצורה רשמית. אף על פי כן, כשמגיעה השעה ומחליטים להיפרד מגלים שחלים עליהם חובות וזכויות משפטיות, זה כלפי זה בסטטוס ידועים בציבור.
אז אלו זוגות יתכן ויכנסו להגדרת ידועים בציבור?
ניהול חיי משפחה ומשק בית משותף
מקובל לבחון סטטוס של בני זוג ידועים בציבור באמצעות שני פרמטרים: "ניהול חיי משפחה" ו"משק בית משותף".
ניהול חיי משפחה
פרמטר זה בוחן את אופן ניהול מערכת היחסים האישית והאינטימית בין בני זוג ידועים בציבור, התחקות אחר כוונתם לקשירת גורלם המשותף כבני זוג וכמשפחה המתגוררים תחת קורת גג אחת.
ניהול משק בית משותף
לצד הפרמטר של בחינת ניהול חיי המשפחה, הרי שכאן נבחן בעיקר הפן הכלכלי: ניהול חשבון בנק משותף, תרומתם של בני זוג ידועים בציבור לניהול משק הבית והמאמץ המשותף לטיפוח חיי המשפחה וגידול הילדים.
למעשה, בתום בחינת פרמטרים אלו, וכשמסקנתם של בני הזוג כי הם נכנסים להגדרת ידועים בציבור, רואים בהם לעניין זכויות וחובות משפטיות כמעט כמו זוג נשוי.
ידועים בציבור – זכויות וחובות משפטיות
החבות המשפטית בין ידועים בציבור לא הוגדרה במסגרת חוק אלא התגבשה במסגרת פסיקות שונות של ביהמ"ש לכדי הלכה הקרויה: "הלכת השיתוף".
הלכת השיתוף החלה על ידועים בציבור שונה במקצת מהלכת השיתוף החלה על בני זוג שנישאו לפני 1.1.1974. הלכה זו מקימה זכות לבן הזוג בזכויות בן זוגו בנכסים שנרכשו במהלך החיים המשותפים ובנכסים שנרכשו לפני כן, באם הוכח לבית המשפט כי בן הזוג בעל הנכס אכן רצה לשתף את בן זוגו בנכס הנרכש על ידו, לפני שהיה במערכת יחסים עם בן הזוג ואשר נרכש מכספו בלבד.
כך, למשל, באם בני זוג ידועים בציבור עברו להתגורר תחת קורת גג אחת וניהול משק בית משותף בדירת בן הזוג, שנרכשה על ידו לפני שפגש את בן זוגו, ולאחר 10 שנים, למשל, מחליטים להיפרד – עשויה לקום לבן הזוג האחר זכויות בדירת המגורים אף על פי שכלל לא רשומה על שמו ולא נרכשה מכספו.
מלבד זכויות רכושיות, ישנה זכות וחובה בין אישית בין בני זוג ידועים בציבור, ועניין זה בא לידי ביטוי בחובת בן הזוג במזונות בת זוגתו. אלו אינם מזונות אישה כהגדרתם הדתית אלא מזונות אישה אזרחיים הקמים בדרך כלל לאישה כאשר הסתמכה כלכלית על בן הזוג, וכעת בעקבות הפרידה עליה להתמודד כלכלית לבד כאשר המזונות המשקמים, המזונות האזרחיים, נועדו לסייע לה להתמודד לבדה.
איך ניתן למנוע זאת ? עריכת הסכם ממון/ הסכם לחיים משותפים המאפשר לבני זוג ידועים בציבור להגדיר מראש את זכויותיהם וחובותיהם המשפטיות זה כלפי זה כזוג ידועים בציבור.