מסמך הבעת רצון
כל ילד שנולד הוריו משמשים לו אפוטרופוסים טבעיים אשר מתוקף היותם הורים, באופן טבעי, מחויבים לדאוג לכלל ענייניו. אך מה קורה אם אינם יכולים לשמש כאפוטרופוסים ?
מסמך הבעת רצון שהינו מסמך משפטי נותן את הפתרון.
מסמך הבעת רצון מעניק להורים כאפוטרופוסים פתרון. אך לא רק אלא גם כמי שמשמש כאפוטרופוס של קטין או בגיר שהוא בן משפחתו (בן, בן זוג, הורה, אח, סב) בין אם מונה מטעם ביהמ"ש ובין אם משמש למעשה כאפוטרופוס של אותו אדם.
מסמך הבעת רצון מאפשר לאפוטרופוס להביע את רצונו מי יחליף אותו בעתיד. המשמעות היא שהאפוטרופוס משמיע את קולו, רצונו גם כשאינו יכול לעשות זאת וקולו נשמע ונלקח בחשבון וניתן לו משקל משמעותי בהכרעה הסופית הנתונה לבית המשפט אשר בפניו מונחת הסוגיה למינוי אפוטרופוס לקטין / לבגיר שאפוטרופסו אינו יכול עוד למלא את תפקידו ולדאוג לו.
מעבר לכך, עורך המסמך, האפוטרופוס בפועל, רשאי לתת הנחיות לאפוטרופוס שימונה איך לפעול בעניינו של האדם לו יש צורך באפוטרופוס, לרבות בענייני דת, שינוי דת, אורח חיים, ניהול ענייני מקרקעין וכיוצ"ב.
את מסמך הבעת הרצון יש לערוך בפני עו"ד שעבר הכשרה והוסמך לערוך מסמך הבעת רצון ומומלץ כי המסמך יופקד בפני האפוטרופוס הכללי על מנת לוודא כי בעתיד יונח לפתחו של ביהמ"ש ולא יעלם מכל סיבה שהיא.
בסוף ההליך בית המשפט ימנה אפוטרופוס מחליף אשר יהיה כפוף לפיקוח האפוטרופוס הכללי ושכר טרחתו יקבע בהתאם לחוק.
עד ה 7.10.2023 הגדולה במסמך הבעת הרצון, בעיקר, בעיני, הייתה הגנה בעיקר על הורים יחדניים. ומדוע ?
כששני הורים נמצאים בחייו הילד במקרה ונמנע ממי מההורים לשמש כאפוטרופוס על ילדו בה במקומו, באופן די אוטומטי, ההורה האחר. אולם, במקרה כאשר לילד הורה אחד יחיד אין מי שיחליף אותו ומערכת השיפוטית ושירותי הרווחה נכנסים לתמונה ומנסים ככל הניתן לאפשר סיפוק צרכיו של הקטין כפי שהיה על ידי האפוטרופוס כשאין בידיעתם רצון האפוטרופוס או פרטים ועניינים חשובים שיש לשים לב בעניינו של הקטין.
מסמך הבעת רצון פותר זאת. הורה יחיד יכול לקבוע ולציין את זהותו של האדם שמעוניין שהוא זה שיחליף אותו בתפקידו היה ולא יהיה כשיר ו/או יכול לשמש כאפוטרופוס . יתרה מכך, יכול לתת דגשים ולפרט דברים שחשוב לו שהאפוטרופוס יפעל על פיהם.
אבל כיום לאחר ה 7.10.2023 ברור לי שכל הורה חייב לערוך מסמך הבעת רצון. ומדוע ?
כבר ברור לנו ששום דבר לא צפוי, דברים שלא עלו על הדעת קרו. לכן, כל הורה גם אם אינו חד הורי צריך להבטיח את ילדו במקרה וחו"ח יימנע ממנו ומהורה השני לטפל בענייניו, שיהיה מי שישמור עליו. במילים אחרות ניתן לומר שמסמך הבעת רצון הינו סוג של צוואה בחיים.