העולם חרב עליך ! התבשרת שהבחורה הנחמדה שבילית עימה בליל שישי הרתה, ואתה בקרוב תהא אבא. תוהה האם הכל היה מתוכנן ? האם גנבו ממך זרע ? האם יש מה לעשות ? ומה המשמעות בכלל של גניבת זרע ?
התשובה, למקרה שלך, מצויה עוד מימי בראשית, כאשר לאחר "סדום ועמורה", בנות לוט השקו את לוט ביין וקיימו עמו יחסי מין בשעה שלא היה מודע למעשיו, והתעברו.
בחברה נהוג להגדיר מקרה של גניבת זרע כאשר אישה נכנסה להריון בעקבות קיום יחסי מין, שהגבר הניח שהם מוגנים מפני הריון, ולכן לכאורה האישה גנבה את זרעו.
סיטואציה מסוג זו עלולה להתפרש, כאמור, בעיני האדם ה"סביר" בתור גניבת זרע, ואולם, המשפט הישראלי כמימי בראשית מחשיב מקרה גניבת זרע, רק כאשר האישה התעברה לאחר שעשתה מעשה של מרמה.
מעשה מרמה, למשל, הינו כאשר האישה מצהירה בפני הגבר שהיא עקרה ומשכנעת אותו לא להשתמש באמצעי מניעה ובסוף כתוצאה מקיום היחסים מתעברת.
לעומת זאת סיטואציה של פיתוי אינה מהווה מעשה מרמה. המשמעות של כך הינה כי מי שמתקשה לעמוד בפיתויים אינו פטור מאחריות למעשיו, והתעברות כתוצאה מיחסי מין שקיים לא יכנסו להגדרה של גניבת זרע.
ובכן, אם כך, האם יש לך זכות להחליט על המשך ההיריון ?
הריון כתוצאה ממקרה גניבת זרע אינו שונה מכל הריון. על כן, הזכות היחידה והבלעדית האם להמשיך בהריון עומדת לאישה, האם.
לשיחה עם עו"ד דיני משפחה בנושא גניבת זרע ללא התחייבות חייגו: 050-6793821
הילד נולד כאמור כתוצאה ממקרה גניבת זרע, האם יש לך חבות כלפיו ?
נקודת המוצא לבחינת חבות האב כלפי ילדו, שנולד כתוצאה ממקרה גניבת זרע, מושתת על העיקרון ולפיו אין לזקוף לחובת הקטין, הנזקק, בין היתר, למזונות מאביו, את "חטאי" אמו.
כלומר, מערכת היחסים בין האם והאב לחוד, ומערכת היחסים שבין הקטין לאביו לחוד. במערכת יחסים זו חב האב, בין היתר, במזונות ילדו הקטין, על-פי הדין.
ובלשון נשיא בית המשפט העליון (ע"א 5942/92) המסכם את חבות האב כלפי בנו: "גבר המקיים יחסי מין צריך להיות ער לכך כי בעשותו כן הוא נוטל על עצמו אחריות לכל התפתחות היכולה לנבוע בדרך הטבע מקיום היחסים. רצונו או אי-רצונו בהולדת ילד אינם רלוונטיים, כי אין לאדם שליטה אבסולוטית באפשרות הביולוגית היכולה לנבוע מקיום יחסי מין".
האם ניתן לחייב את האב להיות בקשר עם הילד במקרה של גניבת זרע ? בשונה מחובתו האבסולוטית של האב לשאת במזונות הילד שנולד כתוצאה ממקרה גניבת זרע, חובתו של אב להיות בקשר עם ילדו לטובת התפתחותו התקינה, נתונה לבחירתו ולרצונו. כלומר, לא ניתן לחייב האב לשמור על קשר עם ילדו.
באם בחר האב שלא לשמור על קשר עם ילדו,אך התחרט על כך במשך השנים, זכותו לקשר עם ילדו תבחן על פי עקרון טובת הילד.
במקרים בהם ייווכחו לדעת כי הדבר הינו לטובתו של הקטין, אזי יוכל האב לזכות ולמלא את חובתו, ולהיות בקשר עם ילדו.
אם כך, מה נותר לך לעשות?
באפשרות הגבר להגיש תביעה לבית המשפט כנגד האישה בעילה נזיקית ולעתור לפיצויי כספי.
במסגרת תביעת הנזיקין, הנסמכת על פקודת הנזיקין, יהיה על הגבר להוכיח במקרה של גניבת זרע כי האישה רימתה אותו בהציגה מצג שווא, למשל, שהינה עקרה ואינה יכולה להיכנס להריון.
חשוב לציין, כי אומנם עומדת בפני הגבר שנפל קורבן למקרה גניבת זרע האפשרות לקבלת סעד מבית המשפט, ואולם מדובר בתביעה שאינה פשוטה, שכן היכולת להוכיח את התביעה מוגבלת ביותר נוכח העובדה כי מדובר בהוכחת מצב שאירע במצב אינטימי בין הצדדים ללא נוכחות עדים.
התייחסות בית המשפט לתביעות מסוג גניבת זרע :
בתי המשפט רואים בגבר המקיים יחסי מין עם אישה לרבות בעקבות פיתוי והטעיה כמי שאחראי לתוצאות הטבעיות של מעשהו.
לרוב תביעות מסוג זה נדחות, וזאת לאור הקושי להוכיחם, ורק במקרים בודדים בהם סבר בית המשפט כי הוכח מעל לכל ספק סביר כי נעשה מעשה מרמה, נעתר לתביעה ופסק פיצוי כספי.